Научна и алтернативна медицина – брак без љубави

У данашњој емисији ћемо разговарати о књизи „Научна и алтернативна медицина – брак без љубави“ која је недавно изашла из штампе у издању Хеликса.

Наш гост је аутор књиге – др Зоран Радовановић, професор Медицинског факултета у Београду у пензији.

„Од ране младости припадам свету науке и посвећен сам њеном популарисању. У овој књизи сам, међутим, потискивао своју везаност за рационализам, настојећи да прикажем аргументе и једне и друге стране. Ту је 758 позивања на литературу, па читаоцу остаје да се напаја са тих и других извора, упоређује супротстављене ставове и тако дође до сопственог виђења истине“ – каже проф. Радовановић у предговору. Управо о супротстављеним ставовима, различитим праксама које се сматрају алтернативним, као што су хомеопатија, квантна медицина или акупунктура ћемо разговарати са нашим гостом. Пажњу ћемо посветити и појашњењу тога када одређена пракса постаје део званичне медицине засноване на проверљивим подацима, а шта се сматра доменом алтернативне медицине.
Осврнућемо се и на неколико значајних актуелних тема, као што је актуелна епидемија великог кашља. Говорићемо о узроцима и последицама епидемије болести која је до недавно била готово заборављена, а која је само претходне недеље у Београду однела животе четири бебе. Говорићемо и о опасностима псеудонаучних и антинаучних покрета, међу којима се посебно издваја антивакцинални.

Аутор и водитељ: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара