Апокалиптика и политика - Kњига Откривења Светог Јована Богослова

Говоре ђакон др Владан Таталовић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду и Сергеј Беук, теолог, културолог и програмски уредник Дома омладине Београд

„Апокалипса и апокалиптика као књижевно-религијски феномен, миленијумима је присутан у јавности и исто толико привлачи пажњу, нарочито у кризним временима, какво је и наше. Импресивне слике (неретко митолошког порекла) боје, нумерологија, снажно и оштро супротстављене силе добра и зла, неизоставно је повезано са тешкоћама у тумачењу ове врсте религијске књижевности, а опет је изазовна и неретко подстиче трагања за одгонетањем симбола у конкретном историјском тренутку. Армагедон, звер, јагње... Иако су ова и оваква тумачења често извор још веће забуне, а каткад и образовања апокалиптичко-друштвених покрета, понекад веома деструктивних, не може се побећи од чињенице да је апокалиптичка књижевност, а нарочито новозаветно Откривење, спис који се може, и то par exellance, означити као политичка теологија. Kоје су карактеристике ове књижевности, како јој приступити, на који начин правилно разуметии њену политичку поруку и исту повезати са хришћанском вером?" (Из најаве трибине - Апокалиптика и политика)

У овонедељној емисији Храм слушате одабране делове трибине „Апокалиптика и политика", а у оквиру трибина Религија и култура у Дому омладине Београд. Говоре ђакон др Владан Таталовић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду и Сергеј Беук, теолог, културолог, програмски уредник Дома омладине Београд, а модератор разговора је Јован Благојевић, оснивач Библијског културног центра, православни теолог и вероучитељ.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво