Доба савремене уметности

Др Никола Дедић „Доба савремене уметности", у зборнику „Нова повезивања - од сцене до мреже", Факултет за медије и комуникације

До сада смо у Знаковима нагласили важност зборника „Нова повезивања - од сцене до мреже", у издању Факултета за медије и комуникације, а чији су приређивачи др Јован Чекић и др Мишко Шуваковић, и у коме су публиковани текстови петнаестак наших еминентних теоретичара и историчара уметности о позицији уметности у савременом друштву. Појавом овог зборника не само да је значајно обогаћена домаћа теоријска мисао о савременим токовима уметности, већ је по први пут на једном месту приказана разноликост погледа и ставова, јер аутори припадају различитим школама, а долазе и из различитих институција, чиме је зборник добио и својеврсну полемичку карактеристику. Основна теза око које су се окупили аутори јесте да је некадашња сцена, на којој се одвијао спектакл, нестала и да је њено место заузела мрежа.

Данас издвајамо текст „Доба савремене уметности" др Николе Дедића, ванредног професора историје уметности на Факултету музичке уметности у Београду, који анализира синтагму савремена уметност, али не као временску одредницу за рецентну уметничку продукцију, већ као појам који обједињује све оне промене које су се у уметности десиле од шездесетих година XX века. У опсежној анализи, Дедић своје разматрање фокусира на оне промене које су се десиле са уметничким делом/предметом, уметником и институцијама од класичне, преко модерне, до савремене уметности.

Гост емисије биће др Никола Дедић.

Уредник и водитељ ЗнаковаСава Ристовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара