Наслеђе Светог Саве-поклоничко путовање светињама Српске Православне Цркве

Гошћа је академик проф. др Радмила Тонковић

Поводом изласка из штампе обимне,двотомне, богато илустроване монографије, на руском језику, владике кузњецког и никољског Назарија "Наслеђе Светог Саве.Поклоничко путовање светињама Српске Православне Цркве", у издању издавачке куће Светотројичне Александро-Невске лавре у Санкт Петебургу, а,управо,том лавром је пуних 27  година руководио владика Назарије.

"Наслеђе Светог Саве.Поклоничко путовање светињама Српске Православне цркве", чији је аутор и главни уредник Епископ кузњецки и никољски Назарије,представља најпотпунији опис најзначајнијих светиња које се налазе на канонској територији Српске Православне Цркве, коју је основао Свети Сава 1219. Реч је од више од 200 најзначајнијих манастира. У овој двотомној монографији, посебна пажња посвећена историји Српске Цркве, истакнутим личностима и светитељима.

У једном од интервјуа владика Назарије појашњава: "Пуних 27 година био сам намесник Александро-Невске лавре у којој се налазе гробови наше српске браће, а посебно првог петербуршког војног губернатора, хероја Отаџбинског рата 1812. године, Михаила Милорадовића, и сарадника цара Петра I, Саве Рагузинског. У цркви Благовести и другим њеним здањима налазе се гробови Василија, Архиепископа пећко-српског, и Василија, Митрополита скендеринског и црногорско-приморског. Ове околности су заинтересовале мене као намесника Лавре и дао сам све од себе да се српским делегацијама омогући да посете те гробове... Стекао сам пријатеље у Србији, тамо сам одлазио скоро сваке године. На мене су велики утицај оставили владика Амфилохије, патријарх Иринеј и митрополит Јоаникије, који су више пута доносили српске светиње у Лавру. У главном граду Словеније, у Љубљани,упознао сам садашњег Патријарха српског Порфирија. У књизи је његов предговор, он топло говори о Лаври и Русији... У књизи се помиње 38 митроплија и епархија, 213 манастира, 100 саборних храмова и цркава у Србији, као и сви српски манастири који постоје у Аустралији, Америци и другим земљама, али и епархије широм света. Kоришћено је 897 фотографија, а неке од њих су први пут објављене."

У овонедељној Ризници о јединственој,обимној, богато урађеној и илустрованој, двотомној монографији, штампаној на руском језику, владике кузњецког и никољског Назарија "Наслеђе Светог Саве.Поклоничко путовање светињама Српске Православне цркве" (издавачка кућа Светотројичне Александро-Невске лавре из Санкт Петрбурга; 2023) говориће академик проф. др Радмила Тонковић, која је имала ту част да, као пријатељ владике Назарија, прва добије примерак ове,јединствене, двотомне монографије.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво