Читај ми!

Знаменити Срби у записима и анегдотама

Гост је Дејан Томић, новинар и публициста из Новог Сада

„Једном Доситеј Обрадовић, док је још био у манастиру, оде некуда из своје ћелије и заборави да закључа врата. Пошто је иначе увек закључавао врата, манастирска братија је мислила да скрива неке драгоцености, па је искористила овај моменат, појурила тамо и почела преметати све одреда, и кревет, и фијоке. Међутим, Доситеј се сети да је заборавио да закључа врата, те се врати и затече сву братију зајапурену од преметања.

Један калуђер брзо смисли овакво оправдање - Не бој се, оче ђаконе, ми смо само дошли да ти из шале похарамо драгоцености! - Не бојим се ја тога, одговори Доситеј. моје драгоцености су књиге, а оне вама не требају, јер ви на тој њиви не сејете!"(„Знаменити Срби – у записима и анегдотама"; Дејан Томић)

Гост овонедељне Ризнице,Радио Београда 2 је Дејан Томић, дугогодишњи уредник Радио-телевизије Нови Сад, публициста, вредни сакупљач расутог поетског и прозног предања српског народа, каo и музичког, аутор 30 књига.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво