Читај ми!

Kнегиња Милица Хребељановић

Гост емисије Ризница је историчар проф. др Марко Шуица, Филозофски факултет Универзитета у Београду

Kнегиња Милица Хребељановић, из рода Немањића (рођена око 1335-11.новембар 1405) жена српског кнеза Лазара, владарка Србије, мајка седморо деце, која после погибије супруга, кнеза Лазара у Kосовској бици, успева да сачува Моравску Србију и прокрчи пут за преузимање власти своме сину деспоту Стефану Лазаревићу. У манастиру Љубостињи провела је своје последње дане, где је и сахрањена. Срска православна црква је прославља као светитељку, на исти дан са сином деспотом Стефаном Лазаревићем, 1. августа, по новом календару.

"Историјску заоставштину кнегиње Милице не чине само материјални остаци попут задужбине, манастира Љубостиње, верижица и полијелеја у Дечанима, владарских повеља у којима је исказала свој књижевни дар, већ и они, на први поглед невидљиви, уткани у историјске догађаје и токове. Очување живота њених и Лазаревих синова и опстанак Моравске Србије, чиме се продужила срска средњовековна државност за наредних седам деценија, свакако се издвајају као историјски најбитнији. Истовремено, Милица је и парадигма историјског утицаја и остварености жене високог рода, владарке, у преовлађујућем, мушком свету средњег века. Њена слојевита личност, богато животно и владарско искуство представљају важан истраживачки ресурс за сагледавање околности, положаја и ограничених могућности са којима су се суочавале владарке-удовице. Током преломних периода српске и балканске историје, предање и легенде су кнегињу Милицу и њено историјско наслеђе преиначили у ванвременску светитељску узвишеност Преподобне Јевгеније, Свете царице Милице." (Марко Шуица "Милица-кнегиња немирног доба")

Гост емисије Ризница је проф. др Марко Шуица, са Kатедре за историју српског народа у средњем веку, Филозофски факултет Универзитета у Београду, аутор монографије "Милица-кнегиња немирниг доба".

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво