Читај ми!

Историја Народне банке Србије од 1884. до 1945. године

Гошћа историчарка др Соња Јерковић,шеф Архива Народне банке Србије

Саставни део борбе за националну државу и модерно друштво у Србији током 19. века била је и борба за еманципацију привреде,оличена у развоју две неопходне компоненте:новца и кредита. Оснивањем,акционарским капиталом домаћег порекла,Народне банке (1884) решено је питање емитовања и токова новца,као и основни задатак ради кога је она и створена, те 1884. године - кредитирање развоја трговине и радиности. Отпочела је са радом 2. јула 1884. године, на основу Закона о Привилегованој Народној банци Kраљевине Србије, који је донет 6. јануара 1883. године, а објављен је 19. јануара исте године у "Новинама Српским." Пре тога новчани систем је у Србији уређен Законом о ковању сребрног новца, који је донет 1873. године и којим је динар био једино законско средство плаћања. Први гувернер Народне банке Србије 1884. године био је Алекса Спасић.

Гошћа овонедељње Ризнице је историчарка др Соња Јерковић,шеф Архива НБС, са којом разговарамо о историји Народне банке Србије у периоду од 1884. до 1945 .године.

Аутор и водитељ Душака Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво