Читај ми!

Јелена Марићевић Балаћ

Гошћа емисије У првих пет је доценткиња на Филозофском факултету у Новом Саду и песникиња Јелена Марићевић Балаћ.

Разговараћемо о њеној новој научној монографији "Kа осмеху Европе" која се бави савременим пољским, чешким и српским песништвом у компаративном кључу. Теме нашег разгора биће и статус барока у савременој књижевности, авангардни правци, место класике у популарној култури. Биће речи и о Јелениној поезији, статусу мита, фигури жене, традицији и савремености.

Од културних догађаја издвојићемо песничку књигу "Манастир" Горана Kоруновића, говорити о Европској награди за књижевност KОВ која је ове године припала турском песнику Метину Џенгизу. Причаћемо и о догађајима у Југословенској кинотеци посвећеним великану српске кинематографије Живојину Жики Павловићу. Пажњу нам је привукао и концерт Симфонијског оркестра РТС-а, под диригентском палицом Бојана Суђића, са солистом, македонским пијанистом Симоном Трпческим. Свет визуелне уметности од ове недеље богатији је за још једну изложбу у Галерији Дома војске Србије, поводом значајаног јубилејањеног оснивања.

Емисију припрема и води Јована Милованчевић.

У првих пет - културни догађај недеље У првих пет - културни догађај недеље

Autor:
Сара Арсеновић

Новинари и критичари Радио Београда 2 издвајају најбоље, најважније културне догађаје у свим уметностима у протеклих седам дана и коментаришу свој избор. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се