Читај ми!

Бисерка Петровић

Овогодишњи 29. ФАФ затвориће вечерас филм Сељани, пољски кандидат за Оскара.

Сељанка Јагна је приморана да се уда за много старијег, богатог фармера Маћија Борину, упркос њеној љубави према фармеровом сину Антеку. Јагна постаје предмет зависти и мржње сељана, те мора да се бори како би сачувала своју независност.

Српски сликари учествовали су у стварању овог анимираног филма, адаптације истоименог романа пољског нобеловца Владислава Рејмонта. Пројекат је настао у оквиру београдског студија Digitalkraft и пољског студија Break Thru Films, познатом по награђиваном филму о Винсенту ван Гогу С љубављу, Винсент, који је својевремено био номинован за награде Оскар, БАФТА и Златни глобус.
Први пут примењена техника осликавања анимације учинила је да остварење С љубављу, Винсент са одушевљењем буде прихваћено и оствари можда највећи комерцијални успех анимираног филма за одрасле. Управо тај иновативни процес коришћен је и за продукцију овог новог филма, у који су укључени српски сликари. Продуценти филма су посетили и депо архива Народног музеја у Београду, у коме су одабрали дела сликара из периода академског реализма, која ће се наћи у филму, међу којима су „Предео у Баварији" Милана Поповића, „Весела браћа" Уроша Предића и „Продавачица цвећа" Милоша Тенковића.

О свему овоме, пред вечерашњу премијеру говориће сликарка и супервозорка пројекта Бисерка Петровић.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић

Насловна фотографија: Бисерка Петровић на биоскопској премијери филма Сељани

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво