Читај ми!

Како ми видимо Младу Босну, а како је она видела себе?

Гост „Гозбе“: Милош Војиновић

У РТС Клубу 6. новембра отворена је документарна изложба фотографија „Гаврило Принцип и Млада Босна“, где је изложен велики број мање познатих (или до сада потпуно непознатих) фотографија Видовданског атентата и погрома Срба који су уследили, као и фото-портрети младобосанаца настали пре и након атентата. У време када се догађајима који су представљали увод у Први светски рат све више манипулише у идеолошке и дневнополитичке сврхе, непосредна фотографска сведочанства са лица места престављају отрежњење, али и добродошлу промену перспективе, која нас природно наводи да преиспитамо оно што смо мислили да знамо о овој групи револуционара која је и у српској, и у (пост)југословенској, и у западној традицији увелико прешла из домена историографије у домен митологије.

Притом, тема одавно није била толико актуелна – питања о вредновању борбе за ослобођење и права на побуну, као о дистинкцији између терориста, револуционара и бораца за слободу постављају се ових дана на практично свим меридијанима планете, без икаквих коначних одговора. И управо од политичког положаја неке етничке или идеолошке групе и врсте конфликта који она има са неким од империјалних центара моћи највише и зависи како ће та група доживљавати лик и дело Принципа и сабораца.

Гост „Гозбе“ овог понедељка је приређивач и аутор поменуте изложбе о Младој Босни, уједно и аутор монографије Политичке идеје Младе Босне – историчар Милош Војиновић. Са њим ћемо покушати да размотримо како су историјске личности младобосанаца прелазиле из историје у легенду, како се њихова борба преплитала са Видовданском етиком и Косовским заветом, и каквог је све то трага оставило на Балкан и Европу нашег времена.

Аутор „Гозбе“: Никола Танасић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара