Читај ми!

Песничка књига "Ту" и студија "Од ђаволовог друга до тајног монаха"

Гошће Гутенберговог одговора су песникиња Ана Ристовић и доценткиња Филозофског факултета у Нишу Јелена Младеновић.

Нова, једанаеста песничка књига Ане Ристовић, Ту , вишеструко је разноврсна и динамична творевина у којој се сустичу препознатљиви и нови елементи њене поезије - од дочаравања свакодневиних, малих ствари и њихових метафизичких рефлекса, носталгије и ироније, интиме и анагажоване лирике до све присутнијих гласова других.
Осим што у овој збирци, израженије него у досадашњим, различити "људи говоре", у једној се песми оглашава и вештачка интелигенција, као и, симболички, ауторкини цртежи, који кореспондирају са песмама ове књиге, о чему разговарамо са песникињом Аном Ристовић.
 
Поезија Новице Тадића, једног од најсамосвојнијих песника не само друге полове 20. века него српског песништва уопште, предмет је студије Од ђаволовог друга до тајног монаха. Карневал и религија у поезији Новице Тадића" Јелене Младеновић. Тадићеву аутентичност, препознатљиву, пре свега по доживљају "света као извора ужаса", осећања егзистенцијалне угрожености и усамљености, ауторка тумачи на основу две особености његове поетике - карневализације  и религиозности.
О природи ових феномена, питању јединствености опуса након увођења религиозне тематике и осталим специфичностима поезије овог важног песника разговарамо у Гутенберговом одговору са нашом гошћом, чија је поменута студија  надавно овенчана Наградом "Ђорђе Јовановић". 
 
Уредница емисије Соња Миловановић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара