Kада ће се Надежда и Растко Петровић вратити кући?

Јадранка Божић и Марко Стојановић

Славна српска сликарка Надежда Петровић је рођена 11. октобра 1873. године у Чачку. Познато је да се током целе 2023. године обележава велики јубилеј, 150. година од њеног рођења. Централни догађј је изложба Народног музеја из Београда - "Надежда Петровић. Модерност и нација", у њеном родном граду, али то је само једна у низу које су отворене у Србији, Црној Гори и Француској. Такође, УНЕСKО је прогласио Надежду Петровић за личност 2023. године.

Све ове изузетне вести имају другачији призвик када се сетимо да у Београду, на општини Палилула у улици Љубомира Стојановића 25, Спомен-музеј Растка и Надежде Петровић пропада већ скоро четрдесет година. Ова кућа је под заштитом Завода за заштиту споменика културе града Београда од 1974. године, као непокретно културно добро, чиме музеј ужива статус споменика културе.

Сестра књижевника Растка и Надежде Петровић, Љубица Луковић, завештала је 1975. године Народном музеју породичну кућу са жељом да ту буду изложени вредни радови и лични предмети који су припадали славној Надежди и Растку. 1986. године с намером да буде реконструисана, кућа затворена за посетиоце, а збирка коју чине слике, библиотека, плоче, разгледнице и предмети примењене уметности, али и намештај, склоњени су у Народни музеј и депо.
На рођендан Надежде Петровић, Народни музеј Србије је изненада објавио да је ,,у току јавна набавка за избор извођача радова" на спомен кући „сагласно са финалним активностима на реализацији пројекта санације и адаптације објекта Музеја".

Зашто дозвољавамо да Спомен-музеји и легати знаменитих личности пропадају?

У Споровима у култури др Јадранка Божић, антрополог и Марко Стојановић, историчар уметности.

Емисију води Тања Живковић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије