Читај ми!

Хероји, богови, звезде – о појму личности у античкој филозофији

Гошћа „Гозбе“: Вишња Кнежевић

Тврдња да „Стари Грци нису имали појам личности у смислу у коме њиме барата модерна филозофија“ представља један од оних ставова за које није јасно одакле тачно потиче, али га сви студенти филозофије некако „покупе успут“ током студија. Уколико би се у неком спису и пронашао термин као што је „личност“, „субјективност“, а поготово „воља“, то би се узимало као сигуран доказ да је преводилац приликом преношења античког текста у савремени језик био немаран или необавештен.

Овај уврежени став је утолико чуднији, ако се има у виду да је велики број појмова којим се у наше време захватају ови феномени директно преузет из грчке филозофије. Тако наше „его“ (ἐγώ) на грчком значи „ја“, „субјекат“ потиче од латинског subjectum, што је превод грчког ὑποκείμενον, а свесловенски појам „воље“ је по свој прилици чак и у директној етимолошкој вези са латинском voluntas и грчком βούλησις. Када др Миша Ђурић преводи Хомерове стихове Διὸς δʼ ἐτελείετο βουλή са „и тако се Дивова воља вршила“, он је свестан да је реч о традицији поимања „Божје воље“ која на нашим просторима скоро неизмењена опстаје миленијумима.

Ово је једна од тема која је разматрана на недавно одржаном XXX јубиларном годишњем скупу Српског филозофског друштва који се одржао у Сремским Карловцима 16. септембра ове годинe, а чија је тема управо била „Личност и субјективност“. Више учесника у скупу нашло је за сходно да проблематизује наслеђену флоскулу да је реч о проблему који „не постоји у Антици“ – свако из различите перспективе. Једна од тих проблематизација, а уједно и једно од најзанимљивијих излагања на скупу, било је и предавање Вишње Кнежевић са Института за филозофију Филозофског факултета у Београду, под провокативним насловом „Да ли су звезде субјекти?“.

Вишња Кнежевић је управо гост наредне „Гозбе“ и са њом ћемо покушати да разјаснимо да ли су Стари Грци познавали личност и појмове који је прате, по чему се то поимање разликовало од модерног, и на који начин наизглед архаична филозофске терминологија може да баци светло са модерне проблеме субјективности.

Аутор Гозбе: Никола Танасић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара