Читај ми!

Јазд

Један огранак Пута свиле иде западним и јужним ободом централне иранске пустиње пролазећи, на путу ка Индији, кроз мале градове: Кашан, Наин, Јазд, Керман.

Од њих, Јазд је највећи и најимпозантнији. То је пустињска лука из које стазе воде ка Машаду и Мерву, на југ ка Персијском заливу. Јазд је увек био провинцијски град, зависан од трговине, без краљевских споменика који красе Исфахан и Шираз и маме посетиоце. Заузврат, Јазд има камиле које и данас тумарају улицама. Он је још увек једно од упоришта зороастријанске вере, као и центар
исламске уметности и учења. Само је неколико места у Ирану тако добро сачувало атмосферу цивилизације која је цветала више од хиљаду година, у уским тракама наводњене земље између планина и пустиње.

У данашњем Путу свиле Јазд обилазимо у музичком друштву мајстора каманчеа Кајхана Калхора, певача Шахрама Назерија, ансамбла „Дастан” и певачица Махсу и Марџан Вахдат.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије