Читај ми!

Библиотека Српске Патријаршије-историјски ход

Гост емисије Храм др Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије

"Формирање црквених библиотека у новијој историји Срба, почиње у првим деценијама 18. века и од свих библиотека које су настајале у том времену најстарија је Библиотека Српске Патријаршије. Њени корени, као и других црквених библиотека, почивају у Манастиру Хиландару, одакле су се развијале и формирале у Српској Православној Цркви и народу. Бурни историјски догађаји условили су да прве збирке рукописних књига библиотеке Српске Архиепископије, потом Патријаршије, пређу трновит пут од манастира Хиландара, Студенице, Жиче, Пећке Патријаршије, Сентандреје, Сремских Kарловаца до престоног Београда... На основу досадашњих сазнања, са великом сигурношћу можемо закључити да се у савременој историји зачетак данашње Библиотеке Српске Патријаршије налази у митрополијској библиотеци у Београду, коју је основао митрополит Мојсије Петровић доласком у Београд 1713. године, после избора за митрополита београдског.

У новом двору у Београду одредио је просторију у коју је смештена најкасније до 1730. године, када је било довршено приземље двора. Најприближнији период оснивања митрополијске библиотеке у Београду јесте од 1713. до 1726. године, када је по налогу митрополита Мојсија из библиотеке митрополијског двора однета рукописна књига "Литургија" у Пешту да се препише. О томе и о власништву књиге сведоче записи у њој" (Зоран Недељковић "Библиотека Српске Патријаршије-историјски ход")

Гост овонедељне емисије Храм је др Зоран Недељковић, аутор књиге "Библиотека Српске Патријаршије-историјски ход", управник Библиотеке.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво