Читај ми!

Радио игра

Тања Шљивар: Ја, Европа

Ауторка радио-драме преиспитује наше разумевање, као и наше неразумевање, наше предрасуде, погрешна али и тачна уверења о природи културолошког и политичког бића оног што подразумевамо под појмом Европе.

У дијалогу са савременом књижевном теоретичарком постколонијалног дискурса Гајатри Спивак, као и са Ивом Андрићем и његовом контроверзном дисертацијом о исламу у Босни, ауторка Тања Шљивар иронизује појам Европе као континента и као културно-историјског подручја прожетог амбиваленцијама и унутрашњим антагонизмима.

Европа, која говори у првом лицу, та „стара дама", мултилингвална, освајачка, репресивна, колонијалистичка, а на моменте хистерична, самозаљубљена и трауматизована, себе види и као просветитељски и мисионарски ентитет.

Тања Шљивар даје тој и таквој Европи глас и она говори отворено о себи, о својим импулсима, хтењима, погрешкама, својим успесима и поразима из визуре њених циљева, својим гресима, свом моралу и неморалу, свему оном што би могла да обухвати једна потпуно отворена интроспекција, отворен, непоштедан поглед у њен дух, онакав каквим се показивао током дугих векова њеног постојања. Наравно да је ова интроспекција преломљена кроз ум, кроз дух интелектуалца који је разоткрива без устезања, без уступака, без сакривања.

Улоге тумаче: Александра Јанковић и Владимир Алексић.

Лектор: Олга Бабић

Композитор оригиналне музике и сарадник у избору музике: Лука Мејџор

Дизајнер звука: Зоран Узелац

Продуцент програма: Александра Рајић Жикић

Редитељ и драматург: Димитрије Коканов

Уредник серије: Мелина Пота Кољевић

Производња: Драмски програм Радио Београда, септембар 2022. (реприза)

Драмски програм

Autor:
Радио Београд 2

Драмски програм на РБ2 свакодневно емитује репризну и премијерну продукцију радним данима од 18:32, суботом у 18:00 у серијама Мала сцена, Паукова мрежа, Радио игра, Драма Другог програма, Звездани часови и Документарно драмски програм. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво