Читај ми!

Габриел Глид "Хомеоапатија", Галерија УЛУС

После дужег времена Габриел Глид се представио у Галерији УЛУС радовима насталим у периоду између 2017 и 2023. које београдска публика није имала прилике да види.

И овим делима Глид наставља у добро познатом стилу, који му је донео признање и публике и стручне критике, поигравајући се са визуелном изражајношћу представљених радова. Префињеним односом асоцијативног и алегоријског, употребом реди мејд објеката и скулпторално обрађених (не)материјала, он ствара дела која лако преносе уметникову поруку посетиоцу. Примењујући тактику визуелног препознавања и лаке комуникације, Глид покреће низ различитих питања, од оних који се тичу света у коме живимо до оних које постављамо сами себи свакодневно.

И пун назив изложбе - Хомеоапатија или Глидов појмовник света полазних тачака - упућује на наративну позадину сваког рада појединачно. То истовремено значи да Глидове изложбе нису амбијентане целине, тј. радови нису повезани заједничком идејом, већ да сваки рад носи своју причу, говорећи сваки на свој начин о многобројним упитаностима савременог човека, које пак наглашава називима дела или саме изложбе.

Због тога је и Јелена Спаић предговор каталога тако конципирала, као појмовних представљених дела: "Гумена душа је не-место. Значења једног купатила смењују се и у овом исказу потребе за прекорачењем граница. Вишеслојни уметнички наратив о крхкостима хуманости и вајарско истраживање ломова свакодневице стварају простор у ком се срећу људске усамљености, условљености и пуцања те покушаји науке да се неумитни ломови спрече. Гумена душа формално стоји на ивици уметности, науке и модификација животне средине са циљем повећања безбедности и дуговечности. Укључује и ожиљке спољног и личног света које кријемо, камуфлирамо и растежемо унутар огољене егзистенције. Јер, купатило је опасно место. Диши опет (као и Почетак опет) је Глидова реинвенција старијег рада Диши. У својој незаустављивој прогресији време ствара значења и доводи у нови контекст. Алуминијумска форма меха хармонике овог пута изливена је од сунђера са малим металним блокејима на ивицама полусфере".

Гост емисије биће Габриел Глид, професор на Факултету ликовних уметности.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"