Читај ми!

О Сабраним списима академика Данила Н. Басте

"Надахнут слободарским и хуманистичким идејама, Баста је поштено и родољубиво настојао да у Србији афирмише право као културну творевину чија је сврха правда, а достојанство и слободу човека као врховне вредности и највишу меру правног поретка", истакнуто је на представљању Сабраних списа академика Данила Н. Басте у Институту за европске студије.

Данило Н.Баста рођен је 4. септембра 1945. у Зрењанину, где је завршио основну школу и гимназију. Правни факултет у Београду уписао је 1964, а дипломирао на њему 1968. Студирао је и филозофију на Филозофском факултету у Београду. Године 1970. изабран је за асистента на предмету Историја политичких теорија код проф. Михаила Ђурића. Магистрирао је на Правном факултету 1973. одбранивши рад под насловом Порекло и сврха државе у Кантовој политичкој филозофији. Докторирао је 1978. на Филозофском факултету у Београду одбранивши дисертацију Јохан Готлиб Фихте и Француска револуција. Десет година је био искључен из наставе (1973-1983) због потписивања петиције којом је тражено помиловање проф. Михаила Ђурића. Већи део тог времена (1975-1984) провео је у факултетском Институту за правне и друштвене науке, најпре као асистент-истраживач, а потом, од 1982-1984, као научни сарадник.

Био је уредник часописа "Гледишта" и "Теорија". Био је и члан редакције "Нолитове" библиотеке "Номос". Сада је главни и одговорни уредник библиотеке "Политика и друштво". За дописног члана САНУ изабран је 30.10.2003.године.

О појави овог издања и значају за нашу филозофију, правну и политичку теорију разговарамо са приређивачем и уредником Сабраних списа проф.др Јовицом Тркуљом.

Емисију уређује и води Снежана Бићанин.

Агора Агора

Autor:
Снежана Бићанин

Радио-магазин који анализира феномене из области политичког живота, филозофије, политике и политичке теорије. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво