Читај ми!

Мића Поповић и Јавор Рашајски

Изложба цртежа и графика поводом 100 година од рођења Миће Поповића у Галерији Хаос, ауторка Борка Божовић; „Музеј као школа – времеплов отворене слике” у Галерији РТС по избору Јавора Рашајског

Данашња емисија биће посвећена двојици изванредних цртача ‒ Мићи Поповићу и Јавору Рашајском, који су, сваки на свој начин, оставили дубок траг у српској и југословенској уметности.

Поводом 100 година од рођења истакнутог уметника, академика Миће Поповића (Лозница, 1923 – Београд, 1996), у Галерији Хаос 6. јуна отворена је изложба његових цртежа и графика на два нивоа излагачког простора. Изложена дела припадају Народном музеју, Музеју савремене уметности Београд, САНУ, Легату Миће и Вере из Лознице, приватним колекцијама и породици аутора. Поставку чине цртежи и графике најразличитијих тематских опредељења, стилских карактеристика, техничих приступа. Сваки цртеж је универзум за себе, а све их обједињује умешност ока из сусрета са виђеним и доживљеним, затим одређена сугестивност из намере да се редукованим средствима постигне жељени цил.
Ауторка изложбе је директорка Хаоса и историчарка уметности Борка Божовић, која ће бити гошћа Златног пресека.

Други део емисије посвећујемо изложби „Музеј као школа – времеплов отворене слике” у Галерији РТС, која на једном месту сабира дела мајстора уметности из ликовне збирке музеја у Вршцу и слике уметника Јавора Рашајског. Рашајски је сликар, истраживач, научник, који се бави орнитологијом и деценијама проучава птице. Перфектна структура цртежа, минуциозни детаљ, без обзира да ли се ради о цртежу или слици у уљу, остају главна преокупција овог значајног уметника. Јавор Рашајски је направио и Избор слика из ликовне збирке Градског музеја Вршац, у коме је годинама био директор; представљена су нека од најзначајнијих дела Уроша Предића, Паје Јовановића, Пеђе Милосављевића и других.
Посетили смо атеље Јавора Рашајског у Вршцу и разговарали о његовим животним путевима и љубавима ‒ сликарству и орнитологији.

Емисију води: Тања Живковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво