Читај ми!

Маријa Кнежевић

У оквиру петог, јубиларног програмског циклуса „Поезија уживо!", који организује Радио Београд 2 у сарадњи са Задужбином Илије Милосављевића Коларца, у суботу 22. априла 2023. године од 19 сати, у Коларчевој задужбини биће одржано вече песникиње Марије Кнежевић, уз директан пренос на таласима Радио Београда 2.

 

Марија Кнежевић (1963, Београд), пише поезију, прозу и есеје. Дипломирала је на групи за Општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду и магистрирала компаративну књижевност на Мичиген универзитету где је и предавала креативно писање. Радила је као новинар у Радио Београду.
Објавила је следеће песничке књиге: Елегијски савети Јулији, Ствари за личну употребу, Доба Саломе, Моје друго ти, Двадесет песама о љубави и једна љубавна, In tanctum, Уличарке, Шен, Техника дисања, Крајње песме, одабране песме Моје друго ти и двојезично на српском и енглеском Breathing Technigue.
Ауторка је романа Храна за псе, Екатерини, Ауто, књиге прича Фабула раса, есеја Књига о недостајању и Књига утисака, електронске преписке са Аником Крстић из бомбардованог Београда Querida, као и избора и превода поезије Чарлса Симића Касни сат.
Добитница је награде Ђура Јакшић 2006. за књигу песама In tanctum. Пољским издањем књиге Уличарке представљала је Србију 2010. на Европском фестивалу поезије Песник слободе, а причом „Без страха од промене” (Фабула раса) 2012. била је заступљена у годишњем зборнику „Best European Fiction" (Dalkey Archives Press, Илиноис) 2012.
Члан је Српског књижевног друштва. Има статус самосталног уметника.
Песме, есеји, приче, прикази и преводи Марије Кнежевић налазе се у многим домаћим и иностраним часописима за књижевност, као и у бројним домаћим и страним антологијама. Поједине њене књиге објављене су на немачком (Књига о недостајању), пољском (Уличарке, Екатерини), руском и енглеском (Екатерини).


Улазнице за програм ,,Поезија уживо!“ љубитељи поезије могу преузети на благајни Коларчеве задужбине.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво