Читај ми!

Руска световна музика 18. века

Из света старе музике данас издвајамо једно скоро нам непознато подручје.

Говорићемо о руској световној музици из доба када је ова земља почела да успостављала тешње везе са Европом. Слушаћете композиције руског 18. века претежно писане за руске владаре и племиће који су ангажовали музичаре да на њиховим дворовима пишу и изводе европску музику. Била су то махом дела намењена забави, стварању атмосфере током балова и вечера. Но велики број њих имао је високе уметничке вредности, без обзира на намену. Међу таквим музичарима у Русији су у почетку доминирали странци, али је било и домаћих стваралаца, попут Василија Пашкевича или Максима Березовког, чија ћете дела моћи да слушате.

У рубрици Антикоскоп остајемо у Русији али одлазимо у старија времена, у доба европског средњег века и ренесансе. Представљамо делатност руских музичара-забављача, скомраха, чију традицију негује и промовише руски ансамбл за рану музику „Дролс".

Уредник и водитељ емисије је Бојана Жижић.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво