Дневни магазин културе

Из садржаја емисије издвајамо:

Ових дана обележавамо један век од рођења радијског, телевизијског и позоришног редитеља, оснивача Позоришта на Теразијама и његовог првог уметничког директора Радивоја Лоле Ђукића. У тежњи да нас подсети на Лолино стваралаштво, али и на вредности и идеале на којима је Позориште на Теразијама основано, ова кућа је приредила омаж, исто као и Радио-телевизија Србије, у чијем Клубу ће, током наредних пет дана, његови савременици евоцирати успомене на овог вансеријског пионира радија и телевизије.

Југословенско драмско позориште обележава свој Дан и 75 година од прве премијере. Том приликом биће додељене Годишње награде позоришта и представљена монографија „Театар са именом и презименом”, посвећена Театру „Бојан Ступица”.

Сазнајемо награде 70. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма, а извештавамо и из Удружења књижевника Србије са свечане доделе новоустановљеног признања „Александар Вучо”. Награда ће бити уручена књижевнику Јовици Тишми за књигу „Био једном један страх”. Ово признање се додељује бијенално, за најквалитетније остварење у области књижевног стваралаштва за децу и младе.

У емисији ће бити речи и о роману „Само једно пролеће” аутора Антона Балажа, књизи која у иронично-разиграној форми приказује друштвену климу Чехословачке 1968. године, иницирану Прашким пролећем. Прича о бунту чешких и словачких интелектуалаца који су притискали политичко руководство земље тражећи демократске промене и веће политичке слободе, уједно је и сага о свим перипетијама тог револта и о његовом краху, који почиње уласком војски Варшавског пакта на територију Чехословачке.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи