Гордана Каљаловић „Слободан лет - Мага Магазиновић", Биоскоп Балкан

Гошћа: Гордана Каљаловић

Документарно-уметничком, мултимедијском презентацијом „Слободан лет: Мага Магазиновић, кроз временску и просторну дисперзију", уметница Гордана Каљаловић је, уз сарадњу Бранке Павловић, указала на личност једне уметнице која је почетком двадесетог века значајно допринела промени перцепције жене у нашој средини. У фокусу овог пројекта је Мага Магазиновић (1882-1968), реформаторка, теоретичарка уметничке игре, филозофкиња, активисткиња и феминисткиња, кореографкиња, оснивачица Школе за ритмику и пластику, али и прва новинарка Политике као и прва жена запослена у Народној библиотеци. Прича о Маги Магазиновић је за Гордану Каљаловић елегија о тежњи за слободом.

Став Маге Магазиновић да се игром и телом као инструментом кроз артикулисани покрет могу исказати унутрашња стања и осећања, да телесност кореспондира са духовношћу, Гордани Каљаловић је послужило као база за разраду идеја о разматрању игре као изражавања слободе. Ту иницијалну идеју уметница је разрадила кроз низ остварења која реферишу како на покрет, ритам, игру, тако и на друштвени контекст.

„Многозначни карактер игре као метафизичког порива за спајање са универзумом и креативни потенцијал који садржи, уочила је Мага Магазиновић и бавила се њом у теоријској и практичној форми. Порекло из древних племенских ритуала указује на могућност да се игром искажу дубоко скривене инстинктивне жеље, осећања, трансцендира реално", записала је у тексту каталога Гордана Каљаловић.

Кроз видео инсталације, скултптуре и објекте, Гордана Каљаловић је изразила своју интерпретацију Магиних начела у игри и животу. Магину инспирацију грчким скулптурама и капителским фризовима, тим ритмовима тела, Гордана Каљаловић је на изложби исказала кроз ритмове стопала и шака, указујући колико је покрет видљив чак и на непокретним стварима. Цела изложба је једна амбијентална целина која посетиоца увлачи у чудесни свет игре, где га с једне стране дочекују ритмови покретних (видео) слика а с друге динамика окамењеноих објеката.

Гошћа емисије биће Гордана Каљаловић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво