Први клавирски концерт Вилијама Бенета

У првом Аутограму ове недеље уредница Горица Пилиповић представиће први од шест концерата за клавир и оркестар Вилијама Бенета.

Сер Вилијам Стерндејл Бенет сматра се најистакнутијим композитором енглеског романтизма. Живео је од 1816. до 1875. Његове ране године су такође типична романтичарска прича која као да је потекла из тек објављеног романа Џејн Остин „Гордост и предрасуде”, чија главна јунакиња носи исто име као композиторова мајка – Елизабет Бенет. Живот је ипак суровији од романа. Бенет рано губи и мајку и оца, остаје сироче са још две сестре, и подижу га баба и деда. Наслеђује и породичну традицију певања и руковођења хором у низу колеџа у Кембриџу. Пошто је препознат као вундеркинд, са десет година се уписује на Краљевску музичку академију. Прво је почео да студира виолину, али клавир постаје његов главни инструмент. Почиње и да компонује. Са 16 година написао је своју прву симфонију и први клавирски концерт. Концерт је изведен 1832. године и, по сведочењу савременика, оставио је огроман утисак.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво