Алге у биотехнологији

Алге насељавају све делове наше планете, а њихова огромна разноврсност оставља бројне могућности за примену у пољопривреди, фармацеутској индустрији, заштити животне средине, грађевинској индустрији, али и бројним другим областима.

О тој фасцинантној групи организама, стратегијама које им омогућавају да преживе и у екстремним условима средине, али и добрим праксама код нас и у свету које подразумевају примену алги у различитим областима људског деловања, разговараћемо са др Иваном Трбојевић са Биолошког факултета у Београду.
Посебну пажњу ћемо посветити разноврсности и истраживањима једне од мало познатих група алги – пршљенчицама. У Београду је смештена једна од највећих светских колекција живих пршљенчица, а развијају се и нове методе за њихово проучавање.
Др Трбојевић ће у понедељак и уторак, 3. и 4. априла у Београду координирати велику међународну радионицу из области алгологије, која ће бити реализована у склопу COST пројекта „Paraqua”, о чему ћемо такође разговарати.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: zivela nauka...
Мистерија решена: Старија је кокошка!
roj pcela u ventilaciji
Лов на пчеле по Београду
Odakle je nastala kokoška
Мистерија решена: Старија је кокошка!
никада нећемо знати
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Re: oprosti im Boze, ne znaju sta pricaju...
Мистерија решена: Старија је кокошка!