Густав Холст: Планете

„Као по правилу, ја проучавам само оне ствари које ми музика сугерише. Недавно су ми се у том смислу наметнуле карактеристике планета.”

Ове реченице, упућене пријатељу у једном писму, означиле су почетак компоновања највећег оркестарског дела Густава Холста ‒ оркестарске свите „Планете”.
Овај енглески композитор се, осим музиком, бавио и проучавањем источњачке филозофије и астрологије. Та своја интересовања пренео је и у сигурно најпознатије дело инспирисано Сунчевим системом, или макар астролошким значењем планета које га чине. Први став седмоставачне свите који је скицирао био је „Марс”, испоставило се пророчки, јер је Први светски рат убрзо започео. „Венеру” и „Јупитер” је писао током јесени 1914, „Сатурн”, „Уран” и „Нептун” током 1915, док је „Меркур” завршен последњи, 1916. године. Недостају Земља и Плутон, који је откривен тек 1930. године.
Различите карактеристике седам планета Сунчевог система Холст је представио у раскошно оркестрираној свити коју је обликовао тако да произведе максимум контраста у музичком смислу. Сваки став, минијатурна симфонијска слика, има и свој поднаслов, којим композитор ближе дефинише главну карактеристику планете. Марс је доносилац рата, а Венера мира. Меркур је крилати весник, а Јупитер доносилац радости. Сатурн је доносилац старости, Уран је магичан, а Нептун мистичан.
Ово је уједно и редослед ставова свите коју ћемо слушати у извођењу ансамбла који ју је представио и на премијери 1920. године ‒ Лондонског симфонијског оркестра. Тада је диригент био Алберт Коутс, а на изабраном снимку диригује Андре Превин.

 

Емисију припрема и води Маја Чоловић Васић.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара