Дневни магазин културе

На Светски дан позоришта у театрима широм планете биће прочитана порука египатске драматуршкиње Самихе Ајуб која ће подсетити да је позориште чисто људски чин, заснован на истинској суштини људскости, а то је сам живот.

 

„Позивам вам да се ујединимо, сви ми, држећи се за руке, раме уз раме, и да викнемо из свег гласа, као што смо навикли на сценама својих позоришних кућа, да наше речи пробуде савест целог свега и да потраже изгубљену суштину човека унутар нас самих. Човека који је слободан, толерантан, љубазан, саосећајан, нежан и отворен. И да наше речи одбаце гнусну слику бруталности, расизма, крвавих сукоба, једноумља и екстремизма“, стоји у овогодишњој поруци.

У емисији Културни кругови од позоришних тема издвајамо осврт на гостовање представе „Велики диктатор“ Драме Словенског народног гледалишча из Љубљане у Југословенском драмском позоришту. Редитељ представе базиране на истоименом филму Чарлија Чаплина је Дијего де Бреа. Такође, из Новог Сада сазнајемо и извештај селектора 68. Стеријиног позорја.

Посетили смо Модерну галерију у Ваљеву и отварање изложбе Славка Крунића „Двојност портрета“. Реч је о галерији портрета коју чине два сегмента: објекти конзерве и слике. У опусу Славка Крунића портрет као тема је полажиште за испитивање могућности слике као сатире чије конотације почињу именовањем и референцама на сликарство ренесансе и барока.

Културни клуб „4CE Марина“ у Земуну направио је омаж сликару, историчару уметности, публицисти и путописцу Милутину Дедићу. „Сликар културне баштине“, како гласи наслов ове изложбе, на сваком путовању је бележио прецизним цртежом и речју архитектуру, антрополошке и етнографске артефакте, митове, предања и легенде, те портрете људи који су у свом крају чувари традиције.

Најавићемо и самит „Књижевност и стрип“, четвородневну међууметничку конференцију посвећену деветој уметности, која ће окупити више од педесет најзначајнијих представника стрип сцене у Србији. Организатори конференције су Институт за књижевност и уметност и Завод за проучавање културног развитка, са Француским институтом у Београду.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

Културни кругови Културни кругови

Autor:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се