Марина Чарапић

Гошћа Клуба 2 је професорка у Првој београдској гимназији Марина Чарапић, а говоримо о Месецу франкофоније и учењу француског језика у млађој популацији.

 У Месецу франкофоније широм света француски језик избија у први план, посебно када је реч о млађој популацији и њиховим интересовањима за учење овог живог језика. У Србији је велики број говорника француског језика и осим што се учи у нашим школама језичка едукација постоји и на другим местима, најчешће у Француском институту. Међутим, и поред видног интересовања сазнајемо да се број часова француског смањује у гимназијама на један и по час.
С обзиром да тежимо добијању пуноправног чланства у Међународној организацији франкофоних земаља и да се рад са ученицима француског језика већ одвија у заједничком европском оквиру за стране живе језике требало би ојачавати овај језик у школама. У франкофоним програмима за младе издвајају се следећи наслови: Такмичење у певању на француском, Реп на француском, Франкофони диктат, Фракофони хоризонти... У Првој београдској гимназији као допринос франкофоној идеји организован је и Угледни час француског језика реализован на три нивоа да би се показало који су гимназијски захтеви на нивоима знања за А2,Б1 и Б2. Часу су присуствовале и колеге које предају српски. О томе да се и у школама у Србији, а не само у Институту, могу сертификовати нивои знања што је Прва београдска гимназија учинила још пре десет година, биће посебно речи.
Аутор и уредник је Мелиха Правдић   

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво