„Волео бих да сам праисторијски Дирер“ и „Сусрети“

Дамјан Kовачевић, Милена Путник и Марија Здравковић

Изложба  загонетног назива „Дамјан Kовачевић - Волео бих да сам праисторијски Дирер“ отворена је у Салону Музеја града Београда. Kовачевић  представља делом свој најновији опус инспирисан ренесансним хришћанским иконографијама, а делом радове који прате дух библијске тематике пра почетка света. Дамјан машта о томе како би изгледало сновиђење Албрехта Дирера из праисторије, како би Дирер из тог периода замишљао ренесансу као узвишени период уметности и како би изгледао Диреров свет из доба када је људска слобода била незамислива.

Не дајући коначне одговоре, јер како сам каже појединац никада не може да се изрази до краја“, уметник нас уводи у свој чудан свет необичних бића, зооморфних облика постојања, рађања и умирања, познатих и непознатих симбола, незамисливих сцена и сценографија.

Дамјан Kовачевић је рођен 1983. године у Бихаћу. Дипломирао је 2008. године на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Чедомира Васића. Добитник је неколико награда за свој уметнички рад. Имао је више самосталних изложби у Београду, Паризу, Дизелдорфу, Цетњу, Смедереву и велики број групних изложби. Радови су му откупљени за Музеј савремене уметности у Београду 2013. и Музеј града Београда 2022. године.

Гост Златног пресека биће Дамјан Kовачевић.

Други део емисије посвећујемо изложбеној манифестацију „Сусрети“ коју организује Сликарска секција Удружења ликовних уметника Србије - УЛУС од 17. марта у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“. Изложба окупља петнаестак галерија из Београда и других градова у Србији, представљајући радове уметника различитих генерација са којима оне континуирано сарађују.

У протеклој деценији су изникле нове енергичне галерије и организације уметника у Србији које делују како локално тако и међународно, интензивно радећи са уметницима, члановима УЛУС-а. У том смислу се отворила потреба да се покрене изложбена манифестација кроз кооперацију са организацијама и галеријама које у својој оснивачкој мисији и конкретној пракси пружају подршку уметницима и обезбеђују њихово професионално репрезентовање. Овом приликом је омогућено да изложба буде продајног карактера што представља својеврстан позив колекционарима, музејима и институцијама.

Милена Путник, потпредседница УЛУС-а и Сликарске секције УЛУС-а и Марија Здравковић, сликарка и члан Одбора Сликарске секције УЛУС-а, разјасниће идеју „Сусрета" и представити бројне галерије и организације уметника.

Емисију припрема и води Тања Живковић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво