Време музике: Лазар Торбица

Пијаниста

У сусрет концерту који ће, у оквиру циклуса „Најбољи млади пијанисти" и уз директан радијски пренос на нашим таласима, бити одржан 21.3. од 19 сати у "Гварнеријусу", разговарамо са другим учесником - Лазаром Торбицом (23), вишеструким лауреатом и добитником  бројних награда на домаћим и међународним такмичењима и конкурсима, који тренутно похађа мастер студије клавира на Академији уметности у Новом Саду, у класи Рите Кинке.

Са пет година је кренуо у музичко забавиште Музичке школе "Михаило Вукдраговић" у родном Шапцу. Наредне године је почео да учи клавир у класи Хелене Давидовић. Током основног и средњег образовања учествовао је на многим међународни такмичењима у земљи и иностранству. Добитник је преко 50 првих награда, а више пута је проглашен лауреатом такмичења. Са 18 година је уписао Академију уметности у Новом Саду код Рите Кинке. Усавршавао се на семинарима еминентних пијаниста и клавирских педагога, међу којима су: Рита Кинка (Нови Сад),  Арбо Валдма (Келн), Жак Рувије (Париз),Јокут Михаиловић (Београд),Дјордје Милојковић (Женева), Арсен Чаркић (Бања Лука, Република Српска),  Светлана Богино и Владимир Огарков (Москва), Александра Романић (Минхен), Игор Ласко (Париз), Евгењин Стародупчев (Москва).

Лазар Торбица је наступао као солиста у угледним концертним салама попут Велике дворане Коларчеве задужбине, Народне библиотеке и Галерије САНУ у Београду, те Банског двора у Бања Луци, као и са са Симфонијским оркестром Новосадске академије  у Синагоги у Новом Саду, те у Паризу, Риму, Барију, Бриселу и многим другим градовима.

Међу освојеним наградама, истичу се: прве награде на Републичким такмичењима 2013. и 2017,  три лауреата Међународног такмичења "Даворин Јенко" у Београду (2017),  два лауреата Бањалучког бијенала (БиХ), лауреат на Међународном такмичењу у Шапцу (2017), Прво место такмичења Прима вера (Бијељина, 2017), Прво место,прва награда на Пијанистичком такмичењу младих талената Београдски ШопенФест (2015), бронзана медаља на светском пијанистичком купу Taun of Gagni у Паризу итд.
Добитник је и Доситејеве награде, а 2017. године, као матурант, Торбица је овенчан и наградом "Стеван Мокрањац" за најталентованијег ученика, када је одржао солистички концерт у Библиотеци града Шапца.

Током студија је такође остварио значајне успехе на такмичењима:

Дунавска Соната, Нови Сад, Србија – Прво место (2017),

Полихимнија, Скопље, Македонија – Прва награда и Лауреат такмичења (2018),

Merci Maestro, Брисел, Белгија - финалиста такмичења (2018),

Међународно такмичење у Паризу - Бронзана медаља (2017),

Такмичење младих пијаниста Еутерпа (ЕУ), Бари, Италија – прво место и лауреат категорије до 23 године (2018),

Grado Premio Isola del Sole, друго место (2019).
На концерту Радио Београда 2 у Гварнеријусу, Лазар Торбица ће извести програм:

М. Милојевић: Слике са села, оп. 73

Ј. С. Бах / Ф. Бузони: Три корала

Л. ван Бетовен: Соната бр. 23, оп. 57, еф-мол, Appassionata

С.Рахмањинов: Прелид оп. 23 бр. 2, Бе-дур


Уредник и водитељ емисије: Ана Ћирица

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара