Читај ми!

Како слушати музику у филмовима Стенлија Кјубрика

Тема фебруарског циклуса емисија Како слушати музику јесте значење музике у филмовима чувеног редитеља Стенлија Кјубрика.

 

Музика у филмовима најчешће има функцију креирања одређене атмосфере, повезивањем стереотипних музичких материјала са одређеним емоцијама, које буди сама драма. Међутим, она може да делује и имплицитним путем, кроз симболичну употребу, путем које се ствара ново значење. Један од првих филмских стваралаца који је на тај начин употребљавао музику у својим делима јесте Стенли Кјубрик. Овај амерички режисер, рођен 1928, преминуо 1999, остао је познат као неко ко је успео да споји високо буџетну продукцију са уметничким стилом, не правећи при том компромисе са великим филмским студијима. Укупно је реализовао само 13 филмова, при чему је први филм Страх и нада настао 1953, а последњи Широм зарворених очију последње године ауторовог живота.

Аутор циклуса је Радош Митровић.

Како слушати музику

Autor:
Зорица Премате, Горица Пилиповић и Бојана Жижић

Шта чујемо? Шта слушамо? Како слушамо? Шта уочавамо, а шта пропуштамо? На које елементе се ослонити? На ова и низ других питања покушава да одговори емисија Како слушати музику. [ детаљније ]

Коментари

Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања