Читај ми!

Слађана Димић: Величанствена помоћ Грчке српској деци

Документарни програм

Слађана Димић, стручни сарадник за информисање и промотивне активности Црвеног крста Србије, због својих способности, знања, мудрости и великог шарма, одређена је, на изричит захтев Грка, за сталног координатора величанственог пројекта подршке Грчке српској деци.

Ова изванредна и веома дирљива прича, која је сведочанство дубоких веза између српског и грчког народа, а о којој највећи број Срба ништа не зна, почела је лета 1993. године када је организован први програм опоравка деце у грчким породицама, на основу кога је група од четрдесеторо деце из дома за незбринуту децу „Рада Врањешевић" из Бања Луке, боравила на острву Кос, 20 дана. Циљ програма боравка деце у грчким породицама, у почетку је био да се деца изместе из непосредне ратне опасности и окружења оптерећеног ратом и немаштином и да се подржи њихов психофизички опоравак и развој. Тај циљ је реализован током целокупног трајања програма, свих 19 година. Потом, увидевши позитивне ефекте измештања деце из неповољне средине, програм је проширен тако да се боравком у трајању од шест месеци у Грчкој, деци омогућило и редовно школовање.

Пројекат је реализован у континуитету током 18 година, од 1993. до 2011. године, уз учешће Србије (Савезна Република Југославија, 1992-2003; Државна Заједница Србија и Црна Гора, 2003-2006 , Република Србија, од 2006. године), Републике Српске, Републике Српске Крајине, Сремско-Барањске Области, Републике Грчке и Републике Кипар, Југословенског црвеног крста / Црвеног крста Србије, Комесаријата за избеглице, Црвеног крста Грчке. Црвеног крста Кипра, као и Сталне конференције градова и општина Југославије (СКГОЈ) и Централне Уније градова и општина Грчке (КЕДКЕ). Координатори пројекта су биле сталне конференције градова и општина Југославије и Грчке. Пројекат су оперативно водили Југословенски Црвени крст / Црвени крст Србије, Црвени крст Грчке и Удружење банака Кипра.

Према подацима Црвеног крста Србије, од 1992. до 2011. године преко Црвеног крста Србије и Југославије на различите врсте одмора, опоравка као и школовања упућено је укупно 21.648 деце из СРЈ, Републике Српске и Републике Српске Крајине. У континуитету, од лета 1993. до лета 2011. године, укупно 16.227 деце уживало је током Божића, Ускрса или летњег распуста у гостопримству грчких домаћина једном или више пута. У периоду од 1994. до 1996. године три пута је организован шестомесечни програм школовања и опоравка у грчким породицама за 2.421 дете. Програм је реализован у 200 градова и општина у Грчкој и у две општине на Кипру. У свакој грчкој општини су као подршка деци били обезбеђени психолог, социјални радник и преводилац. 

 

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво