Читај ми!

Незбиљност и Наративни сентименти

Тихомир Брајoвић и Недељка Бјелановић

Незбиљност, песничка књига Тихомира Брајовића, тематизује различита интимна доба, као и појединачне и колективне судбине преломљене превасходно кроз усуд историје, али и хоризонт трансцедениције. Значење ове необичне насловне речи и онога на шта она упућује разгранава се кроз пет циклуса, па се нестварност тиче детињстава, дечаштва и младости, везује се за илузије и чежње, али је и у најужој вези са суровом историјском реалношћу.

Незбиљност је тако, с наличја, и (не)озбиљност овог времена, које се песнички интензивно разматра. Где је у таквом свету место поезији, и каква је њена улога у друштвеном смислу и животу појединца, још једна је кључна тема ове књиге, о чему, у Гутенберговом одговору разговарамо са песником Тихомиром Брајовићем.

Како реагујемо на приповедни текст, која су наша основна осећања, и зашто у читалачком и интерпретативном смислу не треба да их занемаримо тема је теоријске студије Наративни сентименти Недељке Бјелановић, научне сараднице Института за књижевност и уметност. Ауторка сматра да је емоционални слој приче и наша реакција на њега подједнако важан сегмент као и остали у анализи једног књижевног дела. Стога бележи да „сентимент једне прозе није само пуки објект посматрања, него конститутивни чинилац што излази из оквира саме приче и шири се на 'стварни' живот, што је била и остала надрагоценија особина књижевности".

О постицају да се бави испитивањем ове теме, о приповедним поступцима који посебно утичу на емотивност приповедања, жанровима у којима је емоционалност израженија, и посебно о појединим осећањима као што су страх, туга, срећа, разговарамо са нашом гошћом.

Уређује и води Соња Миловановић

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"