Читај ми!

Сенка Ристивојевић и Мирослав Карић „Ствари вибрантне - ствари свечане"

Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића

Изложба „Ствари вибрантне - ствари свечане" није класична уметничка изложба али говори о уметности јер су њене артефакте створили уметници. Наиме, путем поклона, легата, завештања и оставина у музеје улазе уметничка дела али и бројни други предмети које су уметници створили без уметничких интенција или су их користили при уметничком стваралаштву, као и њхове личне ствари. Тако, у депоима Музеја савремене уметности, поред уметничких дела разврстаних по збиркама, чувају се и предмети, белешке, изјаве уметника, фотографије, најразличитији докази и сведочанства, ресурси за разумевање и читање уметности од времена историјских авангарди до данас. Ови материјали, уз уметничка дела, драгоцени су за истраживање и стицање нових сазнања, за тумачење порука и наратива.

Изложба, названа према једном цитату пронађеном међу белешкама Леонида Шејке, Ствари вибрантне - ствари свечане, представља серију прича о покушајима уметника да начине промене у друштву, о њиховом протесту који би водио ка свету коначно погодном за живот. Ове тежње могу се назвати и утопијским и јасно се могу сагледати у уметничким радовима. Ипак, главну улогу овог пута преузимају предмети и материјали који нису део музејских збирки, већ се чувају као документацијски материјал.

Овај својеврсни омнибус састоји се из серије засебних прича чији се јунаци понекад сусрећу, путеви им се укрштају, некада имају утицаја једни на друге, али то није увек нужно. Неке од прича дешавају се паралелно, у смислу простора и времена, док друге граде сопствени континуум. Све приче повезује једна нит - предметност, однос према предмету, релација субјекат-објекат.

Приче говоре предмети и личне ствари уметника који су били активни у периоду историјских авангарди, попут Вана Бора, Милана Дединца, Растка Петровића, Марка Ристића, као и оних из каснијег периода шездесетих и седамдесетих година двадесетог века: Леонида Шејке, Ивана Табаковића, Милице Зорић Чолаковић и Мирољуба Тодоровића.

Гости емисије биће аутори изложбе Сенка Ристивојевић и Мирослав Карић, кустоси Музеја савремене уметности.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво