Читај ми!

Чучук Стана жена два велика јунака српске и грчке револуције

Гост Ризнице је историчар др Радомир Ј. Поповић, научни саветник Историјског института САНУ

„Године 1812. бавио се Ајдук-Вељко у Неготину у кући тамошњег проте, стрица Станина. Неки од његових момака похарају Сиколе и још нека села и том приликом однесу и Станине дарове. Стани је тада могло бити око петнаест година. Она узме за руку своју млађу сестру Стојну и оде на тужбу Ајдук-Вељку. - Господару, отпоче она, зар твоји момци не знају Турке убијати, него девојачке дарове красти? Ајдук Вељко се тргне. Овако с њиме још нико није говорио. Загледа се у лепо, одважно девојче, што ту пред њим стајаше, држећи за руку своју млађу сестру. У то уђе и прота, и Ајдук-Вељко разабра, да је лепа тужитељка протина синовица. На столу пред Ајдук-Вељком стајала је хрпа златног и сребрног новца. Он заграби из гомиле, колико му је у обе шаке стало, па пружи новац млађој сестри, која то прими у мисли, да је то накнада за сестрине дарове. Ајдук-Вељко заграби по други пут, и обаспе златном кишом Чучук-Стану, која зачуђено прими богат поклон из Вељкове руке - Сад сам те даривао, моја си, одговори Ајдук-Вељко младој тужитељици, која врисне од ужаса. Така је била просидба Ајдук-Вељкова.

Чучук-Стана постане Вељкова жена, а прва његова жена Марија, сестра Станоја Главаша, одсели се у Јагодину. Стана је живела с Вељком мало дуже од године дана. Брачни њихов живот био је праћен непрекидним праском пушака и топова... После смрти Вељкове Стана се бавила неко време у Великом Бечкереку... Један од најотменијих бечкеречких Срба понуди јој своју руку. Она је одбије. - Била сам за јунаком, рече она, и ако се још уздајем, поћи ћу само за јунака. И одржала је реч... Доцније се удала за капетана Јоргаћа, побратима Ајдук-Вељкова. Јоргаћ је после пада Неготина још неко време војевао с Турцима на своју руку, а после је ступио у коло „Хетериста", који су ставили себи за задатак „Ослобођење Грка" („Нова искра", Београд, број 8/9, 16. август 1900, Јован Ђорђевић).

О животу чувене Чучук-Стане (Сиколе, око 1797 - Атина, 1848) жене динамичног живота у бурним временима, супруге два велика јунака, српског и грчког, Хајдук Вељка и капетана Јоргаћа, у овонедељној Ризници говори историчар др Радомир Ј. Поповић, научни саветник Историјског института САНУ.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво