Ризница

Књига о пиринчу

Гости: Зоран В. Поповић и Оливера Поповић

"У нашим крајевима пиринач први помиње француски путописац и дворски саветник Бертрандан де ле Брокијер. Пролазећи Србијом, у време деспота Ђурђа Бранковића 1433, уочио је да "постоју мноштво села и добрих намирница" и да је ту "једна варош звана Ниш... и у врло је лепом крају, у којем много расте пиринач". Прасловенски и свесловенски назив за јела од целих или од млевених зрна јесте каша. Од свих каша једино је каша пиринча (сутлијаш, пилав) турска јела која су, као и пиринач, у српску кухињу стигла посредством Османлија, у чијој исхрани је пиринач био најзначајнија намирница" (из "Књиге о пиринчу", аутора Зорана В. Поповића и Оливере Поповић)

Гошћа овонедељне Ризнице је Оливера Поповић, дипломирани инжењер хортикултуре и један од аутора "Књиге о пиринчу"(са супругом академиком Зораном В. Поповићем, професором Електротехничког факултета у Београду и потпредседником САНУ).

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом