Контрапункт

Циклус о медијима: Производња сагласности

У оквиру циклуса о медијима који реализујемо у емисији Контрапункт, говорићемо о једној о најзачајнијих књига о медијима: "Производња сагласности", Едварда Хермана и Ноама Чомског, која је убедљиво демонстрирала системски генерисану недемократску позицију медија, њихов допринос и улогу у успостављању система у којима се мисао и разумевање јавности обликују ширењем илузија и пропагандом, са превасходним циљем одржавања на власти привилеговане елите.

Успостављање пропагандног модела, сматрају Херман и Чомски, у складу је са традиционалним отпором моћних елита у САД према демократији и њиховим страхом да ће едуковане и у демократском смислу освешћене масе кад тад захтевати равномерну расподелу богатства и преиспитати природу ратова, интервенција и сукоба који се воде у њено име, како би се генерисали услови за неограничену експлоатацију.

Емитујемо до сада необјављени разговор са проф. Едвардом Херманом о овој студији, као и делове предавања и интервјуа које је проф. Ноам Чомски дао поводом њеног објављивања.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво