Агора

На данашњи дан 1948. године, Уједињене нације су усвојиле Универзалну декларацију о људским правима

Уједињене нације су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности. Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека - од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање. УН су 1966. године донеле два споразума којима су разрађене слободе и права прокламована Декларацијом о људским правима, а документе је прихватило 130 земаља. У оквиру Савета Европе, 1950. године донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

Велики број грађана Србије овај дан дочекује притиснут кризом која посебно угрожава њихова економска и социјална права. Шта органи јавне власти у Србији, који имају додатну обавезу да поступају правично и законито, чине како би грађани равноправно уживали права која им гарантују Устав и закони?

О томе, у данашњој Агори, говоре: директор Комитетa правника за људска права Милан Антонијевић и проф, др Стеван Лилић, редовни професор Правног факултета у Београду.

Емисију уређује и води Снежана Бићанин.

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке