Читај ми!

Реприза

Неолитско насеље Плочник код Прокупља

Ове недеље водимо вас пут Плочника, насеља у општини Прокупље и представљамо пројекат "Неолит уживо". Ово место је познато по истоименом локалитету Винчанске културе које представља насељени комплекс из млађег каменог доба (простире се на површини од око 110 хектара), а открића из прве деценије XXI века указују да је реч о најстаријем металуршком центру на свету.

Сам локалитет је значајан и по пронађеним остацима керамике и примерцима фигуралне пластике. Почетком септембра 2009. године започета је изградња реконструкције неолитског села, а постоје идеје да се локалитет туристичким возом повеже с Прокупљем, Куршумлијом и Ђавољом Вароши. Најновијим открићем мале бакарне секире која се користила за искуцавање бакарних лимова ,чији делови су пронађени у једној од пет кућа површине 25 квадратних метара, потврђује се теза да је археолошко налазиште Плочник било први центар у Европи за топљење руде малахита и азурита за израду предмета од бакра.

О Плочнику нам говори Јулка Кузмановић Цветковић, музејски саветник у Народном музеју Топлице у Прокупљу.

Емисију уређују и воде: Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се