понедељак, 01.12.2025, 14:05 -> 10:48
Извор: Радио Београд 1
Хумористичка емисија
Захваљујући француским куварима, француска кухиња надалеко је позната и призната. Али, у последње време, све више француских мајстора кухиње окреће се брзој храни.
Када су једног од њих питали да препоручи састојке за брз и укусан сендвич, предложио је да се у располућени багет нарендају шаргарепа и црна чоколада, све то залије са мало маслиновог уља и поспе зрнима крупне морске соли.
Иако делује неспојиво, комбинација шаргарепе и црне чоколаде наишла је на добар пријем у Француској.
Осим тога, подстакла је и разне друге припремаче брзе хране да пусте машти на вољу.
Тако је једна радња из Алексинца у своју понуду уврстила сендвич од цвекле и еурокрема у сомуну, зачињен прстохватом бибера и са два прстохвата куркуме.
Пекара из Крагујевца почела је да прави сендвич од чварака и бруснице преливен кокосовим уљем уз додатак алеве паприке и оригана.
Сендвич бар из Сомбора планира да се прослави сендвичима у које ставља кисели купус и гумене бомбоне, док се у једном елитном ресторану у Београду на води на менију налази такозвани сладолед сендвич у баварској кифли са две кугле страћателе и белолученом паприком.
Не треба искључити ни могућност да ће се ускоро појавити и сендвич са пихтијама и мрвљеним наполитанкама, као и његов "колега" од кавурме и ментол чоколадица.
И, док су егзотични сендвичи у Француској постали прави хит, код нас то увек иде мало теже.
Иако наши кувари имају маште на претек и очигледно знају да буду веома инвентивни, продаја ових сендвича иде прилично слабо.
Јер наши људи не воле много да експериментишу.
Њима је за пун стомак довољан и сендвич са мајонезом и паризером.
Аутор текста: Александар Стојадиновић
Музички уредник: Снежана Станојевић
Коментари