Читај ми!

Поезија Бранка Миљковића

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевница Драгица Ужарева. Она говори о књизи песама Бранка Миљковића. Иако је живео тек 27 година, Бранко Миљковић (1934-1961) један је од најзначајнијих српских песника друге половине 20 века. Објавио је четрири збирке ''Узалуд је будим'', ''Порекло наде'', ''Ватра и ништа'', и књигу родољубивих песама ''Смрћу против смрти'', коју је написао заједно с Блажом Шћепановићем. Писао је такође есеје и критике, преводио поезију с руског и француског. Миљковић је песник интелектуалац, али и песник неизрецивог и визионар. Сматрао је да је песма израз патетике ума. По образовању филозоф, веровао је да се могу препевати филозофски системи. Зато се често враћао првим грчким филозофима, посебно Хераклиту, који га је и надахнуо да појму ватра да централно место у властитој поезији.

Наша саговорница говори о својим читалачким почецима, о првим сусретима са светом књига, о делима које је волела да чита. Чућемо како је открила књигу песама Бранка Миљковића и зашто је та књига постала једна од најважнијих књига у њеном животу.  Наша саговорница говори о својим читалачким почецима, о првим сусретима са светом књига, о делима које је волела да чита. Чућемо како је открила књигу песама Бранка Миљковића и зашто је та књига постала једна од најважнијих књига у њеном животу. 

Драгица Ужарева пише поезију, кратку прозу и есеје. Објављивала је и под презименима Ђурић и Ивановић. Бави се теоријом књижевности и књижевном критиком. Објавила је седам књига поезије, студију посвећену песништву Бранка Миљковића, и студију о поезији Ивана В. Лалића, Јована Христића и Борислава Радовића. Преводи са руског, пољског, словачког, словеначког и немачког језика. Поезија јој је превођена на више страних језика. Заступљена је у неколико антологија српског песништва у земљи и иностранству. Поред књижевног рада, бави се и глумом. Изводи две монодраме: ''Шта зна Антон о штетности цигара'' и ''Хроника договорене смрти: Миљковићев обрачун са судбином''. Ради у Народној библиотеци Србије.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару