Читај ми!

Време је за финансијско описмењавање

Према подацима НБС, грађани Србије на рачунима чувају више од 116 милијарди динара и више од 16 милијарди евра. Истовремено, језик финансија широј популацији и даље је неразумљив, а управљање, нарочито личним финасијама изузетно слабо развијено. Грађани се конзервативно држе „сламарице“ или улагања у некретнине, док је интерeсовање за хартије од вредности, индекс фондове, крипто валуте, инвестиционо злато, полисе осигурања, улагања у инвестиционе, пензионе или алтернативне фондове врло слабо. Финансијска писменост се у већини европских земаља изучава већ у основним школама. Иако се код нас ова тема још бори за простор у јавном дискурсу, образовне институције доприносе финансијском описмењавању кроз програме, курсеве, обуке и тренинге. Свесна брзине и дубине промена у домену финансија, у свету али и код нас, проф др Слађана Бенковић са Факултета организационих наука покренула је недавно Podcast Језик финансија. Са њом разговарамо о значају и начину стицања финансијске писмености.

Швајцарска ће овог викенда бити домаћин дводневне мировне коонференције о Украјини, која је сазвана на захтев украјинског председника Володимира Зеленског. Учешће је потврдило 90 земаља и организација, али на скупу неће бити представника Русији нити Кине. Зеленски ће конференцијом у Швајцарској заокружити још једну дипломатску иницијативу да ојача политичку, финансијску и војну помоћ у настојању да поправи стање на ратишту које већ неко време не иде у корист Украјини. Скупу у Швајцарској претходила је његова посета Берлину, где је добио обећања о убрзаним испорукама оружја и муниције, али и новчане помоћи за обнову енергетског система. Зеленски ове седмице учествује и на самиту Г7. О обећањима и реално могућим дометима покушаја западних савезника да, без учешћа Русије, нађу решење за окончање сукоба и трасирају полератну будућност Украјине док се још воде борбе у тој земљи, за Магазин говори спољнополитички аналитичар Александар Ђокић.

У Сенти се у петак и суботу одржава Фестивал цветања Тисе, манифестација која се организује са циљем да се привуче пажња на реку Тису, њену флору и фауну и јединствени природни феномен - цветање Тисе. Фестивал је име добио по свадбеном плесу воденог инсекта - тиски цвет који се сматра природном реткошћу. Почиње у петак поподне поворком са џиновским тиским цветом, а током два дана трајања ове манифестације припљемљен је разноврстан културни и музички програм и други занимљиви садржаји за најмлађе. Шта је ове године очекује посетиоце чућемо од директора Туристичке организације Сенте Корнела Лашковића.

Са вама, Јелена Видић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару