Зашто је Црна Гора гласала за резолуцију о Сребреници

И даље се коментарише и анализира исход гласања за резолуцију о геноциду у Сребреници, а пажњу јавности у Србији посебно је привукла одлука Владе Црне Горе да се прикључи државама које су биле за резолуцију, као и два амандмана која су поднели. И у самој Црној Гори у току је политички потрес изазван ставом Владе о резолуцији. Иако премијер Милојко Спајић тврди да Црна Гора неће имати ни користи ни штете од резолуције о Сребреници, чини се да тај став не деле представници других странака, коалиционих партнера. Демократска народна партија најавила је суспензију подршке Влади а као предуслов за наставак коалиционе сарадње наводе усвајање резолуције о Јасеновцу до краја јуна.

Зашто је Црна Гора, у којој се преко 30 посто становништва изјашнајва као Срби гласала за резолуцију о геноциду у Сребреници? Какве ће бити последице по политичку стабилност те земље и како ће се гласање Црне Горе у Уједињеним нацијама одразити на односе у региону?

Саговорник емисије је Александар Раковић, историчар, научни саветник Института за новију историју Србије.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије