Самопроглашено Косово придружени члан Парламентарне скупштине НАТО-а

Парламентарна скупштина НАТО-а, на заседању у Софији, одобрила је захтев самопроглашеног Косова да добије статус придруженог члана у том телу. Уздржаних је било 14, док је једино Мађарска била против. Чланови делегације Србије затражили су да статус Приштине не буде промењен, а писмо председнице парламента Ане Брнабић са тим захтевом уручили су током викенда, између осталих, и шефу америчке делегације Мајклу Тарнеру. Придружени чланови могу представити резолуције и подносити амандмане на резолуције. Они, међутим, немају право да гласају о извештајима, резолуцијама или руководству Парламентарне скупштине, нити да доприносе њеном буџету.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић осудио је унапређење статуса такозваног Косова у Парламентарној скупштини НАТО-а и оценио да је тиме огољена политика двоструких аршина Запада. Петковић је у писаној изјави навео конкретне примере насиља и терора над Србима са Косова и Метохије и упитао да ли је одбијање Приштине да формира Заједницу српских општина заправо заслуга за статус придруженог члана у Парламентарној скупштини НАТО.

Више јавно тужилаштво у Београду наложило је полицији да идентификује учеснике догађаја и прикупи све непходне податке и обавештења у вези са догађајем на Вождовцу, након којег је у Ургентном центру у Београду преминула мушка особа. Преминули је брат потпредседника Владе Федерације Босне и Херцеговине и министра развоја и предузетништва Војина Мијатовића, који се од њега опростио на друштвеним мрежама. Из полиције саопштавају да интензивно трагају за двема, за сада непознатим особама. Сумња се да су оне претукле четрдесетогодишњег мушкарца, који је у Ургентном центру преминуо.

Израел наставља жестоке нападе на Рафу и друге делове Газе, али и рације на Западној обали, а Хамас узвраћа ракетама на Тел Авив. Египатски званичници тврде да ће преговори двеју страна бити настављени сутра у Каиру. Камиони са хуманитарном помоћи и горивом почели су да пристижу у енклаву након тронедељног застоја.

На украјинском фронту, Русија наставља да напредује у Харковској области, њене снаге заузеле су Берестово. У Херсонској регији ођекују експлозије и има рањених, преноси Спутњик. Војска Украјине је дроновима напала неколико насеља у Белгородском региону и Орловску област.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Владимир Михајловић и Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије