Читај ми!

Почиње 69.Стеријио Позорје

Делегација Скупштине Србије која учествује на Парламентарној скупштини НАТО-а у Софији указала је на то да су Срби на Косову и Метохији у континуитету изложени насиљу због низа једностраних потеза Приштине, која не испуњава обавезе из Бриселског споразума. Током дебате на састанку Одбора за одбрану и безбедност, делегација Србје упозорила је на физичку, правну и политичку угроженост и широко распрострањену институционалну дискриминацију Срба. У агенди пролећног заседања Парламентарне Скупштине НАТО-а налази се, између осталог, и захтев скупштине самопроглашеног Косова за придружено чланство.

У израелском бомбардовању Рафе, убијено је најмање шест људи, међу којима је и дете, преносе палестински медији. Настављене су и рације на Западној обали. Израелски борбени авиони извели су неколико ваздушних напада на положаје Хезболаха у јужном Либану. Хуманитарна помоћ почела је да стиже у Газу преко прелаза Керем Шалом.

Председник Украјине Володимир Зеленски поручио је, у обраћању светским лидерима из Харкова уочи мировног самита у Швајцарској, да не постоји нација која може сама да заустави рат у Украјини и да је потребан ангажман највиших светских званичника. Позвао их је да се у што већем броју придруже самиту. Русија не жели дијалог, али мировни самит светских лидера "неће моћи да превари", навео је Зеленски.

У више од 200 здравствених установа у Србији настављена је акција бесплатних превентивних прегледа, који ће трајати до 17 часова. Грађани, без заказивања и упута, могу да провере крвну слику, измере крвни притисак, провере хормоне штитасте жлезде, обаве пулмолошки преглед и ураде тумор маркере простате. Организовани су физијатријски прегледи деце предшколског и школског узраста.

„(Пост)апокалиптичне светлости позорнице" - слоган је 69-ог Стеријиног позорја које ће на сцени Српског народног позоришта свечаном беседом отворити глумац Горан Шушљик. Вечерас ће бити изведен и ауторски пројекат Андраша Урбана „Било једном у Новом Саду" у продукцији Новосадског позоришта. Ове године, према избору селекторке Ане Тасић, седам представа је такмичарском програму, а три у Међународној селекцији „Кругови".

Првог дана Ролан Гароса у Паризу, Ласло Ђере ће играти са Данијелом Алтмајером из Немачке, Олга Даниловић са Италијанком Мартином Тревисан, и Александра Крунић са Американком Кети Волинец.

Одбојкаши Србије састају се са Немачком у четвртом мечу прве такмичарске недеље Лиге нација у Рио де Жанеиру.

У финалу кошаркашке Евролиге у Берлину састаће се Панатинаикос и Реал Мадрид. Претходно, за треће место играће Олимпијакос и Фенербахче.

Уредник и водитељ:Мирослав Војводић

Уредници вести: Тина Амић и Ненад Селаковић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије