Читај ми!

Међународни дан нестале деце

Многе земље су током гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација схватиле да уопште није реч о злочинима, нити о бризи за муслимане или Бошњаке, већ да је реч о политизацији тог питања, рекао је за ЕР-ТЕ-ЕС министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Истакао је да је реч о потреби да Запад због себе гласа за ту резолуцију да би оправдао своје дејствовање деведесетих година на нашим просторима, да би оправдао и агресију 1999-те године, и да су Срби били главни злочинци и главни кривци за распад Југославије. Дачић је нагласио да ће, пошто резолуција није донета консензусом и апсолутном већином, њени домети бити знатно мањи од очекиваних.

Председница Скупштине Ана Брнабић у писму шефовима делегација чланица и придружених чланица Парламентарне скупштине НАТО-а, која се овог викенда одржава у Софији, указала је да би додељивање статуса придруженог члана Скупштини самопроглашеног Косова представљало награду за Приштину која континуирано врши насиље и системску дискриминацију над Србима на Косову и Метохији. Она је навела да су масовни етнички мотивисани напади на Србе и неалбанско становништво, Српску православну цркву и имовину, допринели да у протеклих годину дана јужну покрајину напусти више од 15 одсто српског становништва. Брнабићева подсећа и да више од 11 година Приштина одбија да формира Заједницу српских општина.

Израелска војска је, упркос одлуци Међународног суда правде да заустави војну офанзиву на Рафу, извела ваздушне ударе широм Појаса Газе. Египат је дозволио да се хуманитарна помоћ, која чека на граници, достави у Газу преко израелског прелаза Керем Шалом.

У Украјини се најтеже борбе и даље воде у Харковској области, где је руска војска извела неколико ракетних удара. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је савезнике да укину забрану Украјини да користи оружје Алијансе у нападима на војне циљеве на територији Руске федерације. Москва поручује да Столтенберг чини све да још више распламса сукоб у Украјини, и како се наводи, претвори Европу у „буре барута".

Обележава се Међународни дан нестале деце, посвећен подизању свести о том проблему, али и сећању на Данку Илић и несталу децу широм света. Председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић рекао је за ЕР-ТЕ-ЕС да је свако шесто дете које оде од куће изманипулисано и сексуално злостављано. Према подацима МУП-а, прошле године пријављен је нестанак 1.525 малолетних особа. Од тога 1.510 је успешно пронађено, каже Јурић и објашњава да се за петнаесторо деце у том тренутку још није знало где се налазе.

Програмски директор Музеја жртава геноцида и истакнути графичар Никола Радосављевић добитник је велике награде 23-ћег Међународног тријенала графике "Арт Јуропиан Прајз" у Кракову. То је једна од најпрестижнијих награда у свету у области визуелних уметности, а једногласно је додељена Радосављевићу за полиптихалну графичку инсталацију под називом "Ћелија".

уредник и водитељ: Мирослав Војводић.
Уредници вести: Тина Амић и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије