Читај ми!

Почео 91. Међународни сајам пољопривреде

После судара путничког и теретног воза синоћ у подземном тунелу између Вуковог споменика и Панчевачког моста у Београду, четворо повређених упућено је у Ургентни центар, од којих је троје задржано у болници. Стање пацијената је стабилно и нису животно угрожени. Узроци несреће биће познати када Железничка комисија поднесе извештај. Успостављање железничког саобраћаја на оба колосека у тунелу очекује се у понедељак ујутру.

Најмање 15 људи је убијено, а 30 рањено у израелским нападима на избеглички камп Џабалија. У рацијама на Западној обали, ухапшене су десетине Палестинаца. Израел саопштава да је у нападу на оперативни центар у Џенину ликвидиран утицајни и тражени екстремиста. Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова објавила је да у Појасу Газе готово да нема шта да се дистрибуира. Јеменски Хути поново су напали танкер са нафтом у Црвеном мору. На броду је избио пожар.

У Украјини је настављена офанзива руске војске у Харковској области. У последњем руском нападу вођеним бомбама убијено је троје људи, а 28 је повређено, тврде регионалне власти. Москва саопштава да је у украјинском нападу дроном на регион Курска страдала једна особа. Председник Украјине Володимир Зеленски одбацио је позив француског колеге Емануела Макрона на примирје са Русијом током Летњих олимпијских игара у Паризу. Зеленски је рекао да би тиме Русија искористила могућност да повећа војну предност. Руски председник Владимир Путин рекао је јуче да је са кинеским колегом Си Ђинпингом у Пекингу разговарао о идеји олимпијског примирја.

Осумњичени за напад словачког премијера Роберта Фица признао је кривицу пред Специјалним кривичним судом. Јурај Цинтула се суочава са оптужбом за покушај убиства из освете првог степена и прети му казна од 25 година до доживотног затвора. Роберт Фицо је после још једне операције и даље у озбиљном стању.

У Новом Саду је почео 91-ви Међународни сајам пољопривреде. Више од 1500 излагача представља механизацију, репроматеријал, и најкавлитетније прехрамбене производе. Биће организовани панели о дигиталној и зеленој пољопривреди. Земља партнер је Европска унија. Сајам је отворио премијер Милош Вучевић. Он је разговарао са европским комесаром за пољопривреду Јанушом Војчеховским.

Министар финансија Синиша Мали представио је на Савском тргу нову музејску четврт на потезу од тог трга ка Ресавској улици и Мостарској петљи. Мали је нагласио да ће у музејској четврти бити четири нова музеја - Историјски музеј Србије, Дечији музеј, Музеј града Београда, Музеј Николе Тесле. Према његовим речима, градиће се и Природњачки музеј на Ушћу, а потпуно ће се реконструисати Ваздухопловни музеј код аеродрома "Никола Тесла".

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Ненад Селаковић и Тина Амић
Продуцент Светлана Стевановић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије