Читај ми!

Влада континуитета

Утоку је седница Скупштине о избору нове Владе. План рада износи мандатар Милош Вучевић. Нагласио је успехе претходних пет влада који, како је рекао, представљају одскочну даска за будућност, и да ће нова Влада бити влада континуитета. Истакао је и да ће спољна политика бити заснована на политичкој и војној неутралности, и да ће пуноправно чланство у Европској Унији остати стратешки циљ,  али да то пак не значи занемаривање односа са традиционалним пријатељима: Кином и Русијом.

Важно је да нова влада буде српска и да спроводи српске интересе, рекао је председник Александар Вучић. Обилазећи радове на изградњи
Националног стадиона у Сурчину, најавио је да Србију чека најтежа недеља од 13-ог до 17-ог маја, када ће  Уједињене нације гласати о
резолуцији о Сребреници и када ће Савет Европе гласати о пријему Приштине у ту организацију.

На данашњи дан, пре 29 година, почела је операција хрватске војске и полиције „Бљесак". За 36 сати протерано је више од 15 хиљада Срба,
283-је је убијено или нестало, међу њима 57 жена и деветоро деце. За ове злочине нико није осуђен. У Цркви Светог Марка у Београду служен је парастос страдалим Србима у операцији „Бљесак".

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху поручује да ће ући у Рафу - са договором или без њега. После израелског мировног предлога, Хамас је саопштио да га још проучава. Организација Светска ценртрална кухиња започела је дистрибуцију помоћи у Појасу Газе. Амерички државни секретар Ентони Блинкен из Јордана путује у Израел.

У Украјини је у јутрошњем руском нападу на Одесу убијено троје људи а троје је рањено, саопштава Кијев. Тада је оштећена цивилна
инфраструктура. На другој страни, украјинска војска је лансирала дронове на више руских региона. Избио је пожар у рафинерији нафте у Рјазањској области. Кремљ је наредио бржу и већу испоруку оружја за потребе специјалне војне операције у Украјини.

Реални раст бруто домаћег производа у првом тромесечју 2024-те године био је 4,6 одсто међугодишње, објавила је Народна банка Србије.
Наглашава да то представља убрзање раста у односу на четврто тромесечје 2023-ће, када је раст био 3,8 одсто медјугодишње.

Међународни је празник рада. Први мај многи традиционално проводе у природи. Надлежни апелују на грађане да ватру пале само на местима која су за то предвиђена. Припадници Сектора за ванредне ситуације дежурају на излетиштима.

У првој утакмици другог полуфинала фудбалске Лиге шампиона, у Дортмунуду Борусија дочекује Пари Сен Жермен. Пренос је од 21 час, на Првом програму наше телевизије.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ненад Селаковић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара