Читај ми!

Председник Александар Вучић са амбасадорима јужноамеричких земаља  разговарао о Резолуцији о Сребреници

Председник Србије Александар Вучић је - с амбасадорима јужноамеричких земаља - разговарао о резолуцији о Сребреници и последицама њеног евентуалног усвајања по стабилност у региону, али и по глобални поредак. Вучић је истакао да је разборит, објективан и правичан приступ том питању веома значајан како би се начела међународног права вратила у глобалне форуме и помогла да се изграде одржив мир и поверење међу народима. Једна од тема разговора били су и односи Србије и јужноамеричких земаља - велики неискоришћен потенцијал за јачање економске и сваке друге сарадње, као и јачање стратешког партнерства у међународним форумима.

Председник Александар Вучић обратиће се јавности у 18 часова. Говориће о ситуацији на Косову и Метохији, резолуцији о Сребреници и другим важним питањима.

Председник Кине Си Ђинпинг боравиће у званичној посети Србији 7-ог и 8-ог маја, а угостиће га председник Александар Вучић, најавила је прес служба председника. Теме разговора биће билатерални односи и њихово унапређење. Портпарол министарства спољних послова Кине истакао је да се Кина радује прилици да учврсти и унапреди "гвоздено пријатељство са Србијом". Вучић се са Сијем састао у октобру прошле године у Пекингу, током Трећег форума "Појас и пут", када је потписан споразум о слободној трговини Србије и Кине. Си је последњи пут боравио у посети Србији 2016-те, што је била прва посета председника Кине Србији после 32 године. Кинески председник ће почетком маја посетити и Француску иМађарску.

У три ноћашња израелска напада на Појас Газе, у Рафи је погинуло 19 цивила, преносе палестински медији. Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у Ријаду, на отварању Савета за заливску сарадњу арапских држава, рекао да је најефективнији начин за олакшавање хуманитарне кризе у Гази постизање прекида ватре. Делегација Хамаса данас ће посетити Каиро ради преговора о прекиду ватре.

Шпански премијер Педро Санчез саопштио је да ће остати на тој функцији, након што је разматрао да поднесе оставку јер је суд у Мадриду покренуо истрагу против његове супруге Бегоње Гомез због злоупотребе утицаја. Током викенда је око 12 и по хиљада људи организовало протест подршке Санчезу, тражећи од њега да не подноси оставку.

Новак Ђоковић започео је 423. недељу на врху А-Те-Пе листе, а прво место гарантовано му је до 20. маја и турнира у Риму. Други је Јаник
Синер, а трећи Карлос Алкараз.

Уредник и водитељ  Мирослав Војводић.

Уредници вести Реља Трајковић и Ирена Јеловац.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара