Читај ми!

Делегације Београда и Приштине у Бриселу о употреби динара на КиМ

Председник Србије Александар Вучић у Њујорку наставља разговоре о нацрту резолуције о Сребреници с представницима држава чланица  Уједињених нација.  Председник је рекао да није оптимистичан поводом резолуције о Сребреници, али да се борба наставља.

Састанак делегација Београда и Приштине и специјалног изасланика Европске уније за дијалог Мирослава Лајчака почео је око 12 часова и 30 минута. Главна тема је уредба такозване Централне банке Косова о готовинским трансакцијама. Реч је о шестој рунди дијалога која се односи на питање употребе динара у јужној покрајини. Делегацију Београда предводи директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, док приштинску делегацију представља Бесник Бисљими.

Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је у Београду с некадашњом високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, која је истакла да Србија има кључну улогу у региону и да је чланство Србије у Европској унији циљ којем треба тежити. Посебна пажња посвећена је питањима која се тичу дијалога Београда и Приштине. Дачић и Ештонова су се сагласили да је наставак дијалога једини пут који ће донети резултате. Дачић је указао на посвећеност Србије регионалној сарадњи, упознавши Кетрин Ештон с напорима које Србија чини како би се очували мир и стабилност.

Тројици Срба ухапшених током сукоба у Бањској прошле године, Основни суд у Приштини продужио је притвор за још два месеца, на захтев тужилаштва, потврдила је портпаролка суда Мирљинда Гаши. Њих је полиција ухапсила током сукоба са наоружаном групом Срба, у септембру прошле године, у селу Бањска код Звечана. Полиција је тада ухапсила још шест особа због сумње да су повезани с  том групом, али су неки касније пуштени. Оптужница против ухапшених Срба још није подигнута.

Широм Газе настављају се војне операције израелске војске. Палестинске власти су саопштиле да је у израелским ваздушним нападима на Рафу погинуло пет особа, међу њима и двоје деце. Хамас је поручио да је спреман на примирје с Израелом уколико се постигне решење које подразумева две државе. Израелски досељеници упали су у комплекс џамије Ел Акса у Јерусалиму, где су обавили ритуал током јеврејског празника Пасхе.

Најмање шест особа је страдало у руском ваздушном нападу на Черкашку област, тврде украјински званичници. Москва саопштава да су руске снаге заузеле велико упориште украјинских трупа на периферији Часовог Јара. Москва је најавила формирање "заштитне куполе" изнад Запорошке области. Пентагон је саопштио да су Украјини испоручили ракете дугог домета, док Кремљ одговара да то неће променити исход рата. Председник Белорусије каже да на фронту у Украјини постоји пат позиција и да су сазрели услови за почетак мировних разговора.

Након пријема обдукционог записника Института за судску медицину, Више јавно тужилаштво у Зајечару предложило је да се у Друго тужилаштво измести истрага о смрти Д. Д., који је преминуо 7-ог априла у Полицијској станици у Бору. Предлог Тужилаштва  је у складу с Методологијом за истрагу у случајевима злостављања. Д.Д. је приведен због сумње да је помогао свом брату да сакрије тело двогодишње девојчице Данке Илић.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Тина Амић.

Продуцент Љубинка Добриловић.

 


 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се